Om hotellet

 

Hotell fra 1874

 Sylte Hotell er det første hotellet i Valldal sentrum som bygdes og åpna for første gang år 1874 av Gunder Børresen Grønningsæter og Maria Toresdotter Jemtegaard. Gunder var flink med å reklamere for Valldal og hotellet deres. Han lokket med god fiske, bra jaktterreng, flotte fossefall og egenprodusert hermetikk prisbelønt i Paris. 

 

Valldal – midt mellom Trollstigen og Geiranger

 Idag gjør vi gjerne reklame for hvor sentralt Valldal ligger i forhold til Norges mest berømte turistmagneter Trollstigen og Geiranger. Begge ligger kun 30-40 minutter kjørevei unna. Ålesund, Norges “Venezia”, er en berømt by for sin flotte arkitektur, er 1 time kjørevei unna hotellet. Det beste med Valldal er også at det fortsatt er litt av en skjult perle. I Geiranger og Ålesund er det ofte stort pådrag av mange turister på en og samme gang. I Valldal kan du fortsatt ta deg til storslagne fjell, fossefall og ikke minst oppleve bygden, uten å måtte trenges med mange andre. 
I Valldal finner du også mange aktiviteter som f.eks. kajakkpadling, juving, klatring for både store og små, rafting, uendelige fjellturer, utkikkspunkter med fjord og fossefall, mountainbike-stier, escape-room, discgolf, bowling, restauranter, kaféer o.s.v.

Kongelige besøk

 For å gå tilbake til Sylte Hotell så kan vi fortelle at dette er et hus med rik historie. Det har til og med blitt skrivet en bok om hotellet. Den heter “Hotel Sylte” skriven av Liv Randi Bjørklykke, som også jobbet på hotellet når det fortsatt var i bruk. Frem til slutten på 60-talet var Hotel Sylte i bruk og mange lokale fra Valldal kan fortelle om når de var på flere bryllupsfester nede i kjelleren, som på den tiden var en skikkelig festlokale. 
Utover mange flotte lokale gjester har hotellet også fått besøk av både kongelige, “lakselorder” fra Storbritannia, fjellturister, pene damer fra storbyen, handelsmenn, soldater og annet spennende folk.
I 1936 kom Kong Haakon VII på lunsj på Hotel Sylte, for å siden åpne Trollstigen for første gang. Innfør hans ankomst hadde det blitt lagd et solid trebord som strekte seg fra vegg til vegg, til han og hans selskap på ca 70 personer. Det vart også malt store malerier i “fresco” som fortsatt pryder vår resepsjon. Maleriene forteller om Hellige Olavs tur gjennom Valldalen i år 1029. Seinere kom Kronprins Olav til Valldal for avduking av Martin Linges bautastein. Også han spiste lunsj hos Sylte Hotell.

Franskinspirert hage fra 1930

 I 1920 tok Marie over hotelldriften etter foreldrene Gunder og Maria, sammen med sin man Knut Osvik. Knut og Marie var begge handlingskraftige. Knut lat bygge om hele hotellet og hagen. Det skulle bli stort og fint, med en fransk-inspirert hage som hotellgjestene kunde vandre i. Idag er de hvite stiene tilbake og hagen blir sakte men sikkert til sin fulle prakt igjen. Det er nå to somrer på rad har vi hatt mulighet å tilby servering i vår flotte hage. 

Pilegrimsturen “Valldalsleia”

«Valldalsleia» starter like i nærheten hotellet og er en pilegrimsled som ender opp ved Nidarosdomen i Trondheim. I resepsjonen vår har vi nesten 100 år gamle fresco-malerier malt av den lokale kunstneren Johannes Smogeli fra Eidsdal, en liten bygd på veien til Geiranger. Maleriene vart malt i 1935 for Kong Haakon VIIs besøk i 1936 som nevnt tidligere. 

 

Nye eiere 2017

I 2017 kjøpte Mathilde og Ole Henrik Uri hotellet og startet en omfattende jobb med å pusse opp, renovere og gi hotellet nytt liv. I Juli 2022 kunde hotellet åpnes på nytt for første gang siden 1960-talet. 

 

Sylte Hotell har igjen blitt en plass som vekker mye interesse, gamle minner, historier og ikke minst et stort engasjement for den ny-gustavianske stilen fra tidlig 1900-tal. Det har vart de nye eiernes mål at få hotellet til å etterligne den gamle stilen, men med en modern komfort i form av nye, luksuriøse senger og  nye, moderne bad i gammel stil.

 

 

Fra pilgrimsleden.no
« En led fra fjord til fjell, fra kyst til innland.
En led i fotsporene til Olav den Heilage.
For Olav en fluktrute, for dagens vandrer en opplevelsesvei.
Da Olav den Heilage rømte landet vinteren 1028-1029 dro han sine skip på land i Valldal og derfra gikk han over fjellet til Lesja og Dovre. Det er denne ruta Valldalsleia følger. »

Aktiviteter i Valldal og omegn

– “Uteguiden” har mange aktiviteter å tilby, for eksempel kajakking, guidede turer til fjord og fjell, rafting, sykkelturer med mer.

– “Ræin Adventures” har, liksom Uteguiden, mange guidede aktiviteter å tilby.

– “Valldal Aktivitetspark” tilbyr sikker klatring i tretoppene med elven som slynger seg rundt parken, for både barn og voksne.

– “Trolldungeon” tilbyr et spennende “escape room” for både barn og voksne.

– “Meretes garden” har yoga, meditation, sauna m.m.

– I Valldal finner du en flott liten sandstrand om en vil ta seg et dupp i fjorden. 

– Valldal har flere vakre fjellturer, noen lette og noen mer krevende. Noen eksempler er Nysetra med mulighet videre til Mefjellet, Klovsetsetra, Vardefjellet, Muldalsfossen (Nord Europas høyeste fossefall), Ruggå (med en stor stein som “rugger”).

– Videre opp i Valldalen finner du Gudbrandsjuvet med sine jernbroer og dramatiske  fossefall. 

– Inn mot Tafjord finner du Tafjordbadet og enda lenger inn finner du den mektige Zakariasdammen, Reindalssæter og Kaldhussætra. Tafjord er også kjent for sine utrolige fjell (denne fjorden er også på UNESCO’s verdenarvsliste). 

 

 

Aktiviteter i Valldal og omegn om vinteren

– I Valldal kan du nyte vinteren med fjellturer på truger eller ski. Ved stadionet blir det tråkket flotte løyper for langrennski, samt til Øvstetølen i retning Trollstigen når snøforholdenene i fjellene er trygge. Valldal ligger også bare 30-45 minutter fra Stranda Skisenter og Overøye Skisenter. 

– Her finner du også Uteguiden og Ræin sine guidede turer og kurser.

Restauranter og spisesteder i Valldal

– Sylte Hotell tilbyr lunsj til alle gjester i juli måned.

– Jordbærstova, restaurant som tilbyr tradisjonell norsk mat

– Valldal Fjord Hotell, restaurant

– Khaya Baristabar, kafé med mat og god kaffe

– Sylteormern Bakeri med fersk bakst

–  Kulå Bowling

– Ormula Fjellkafé

– Gudbrandsjuvet Kafé

 

 

Scroll to Top